Keresés

    wsm_SearchResults

    Bezárás

    A Szelén Egészségre Gyakorolt Hatása




    A tudomány megerősíti, hogy sokan közülünk nem jutnak elegendő szelénhez.

    Egy nagy esetszámú, közel 5000 résztvevős svéd tanulmány alátámasztja azt a hatalmas tudományos érdeklődést, ami a szelén egészségügyi előnyeinek feltérképezése iránt mutatkozik - egy olyan nyomelem iránt, amit a legtöbb európai nem visz be elegendő mennyiségben.

    Ebben az új tanulmányban, melyet a svédországi Lundi egyetem kutatói végeztek el, egy olyan fehérjét vizsgáltak, melyet a szervezet képtelen előállítani szelén hiányában. Az emberi szervezet körülbelül 25-30 olyan szelénfüggő enzimet – vagy másnéven szelenoproteint – állít elő, melyek létfontosságú szerepet töltenek be a szervezet működésében. Ha nem viszünk be megfelelő mennyiségű szelént, a szervezetünk nem képes a Selenoprotein P (SEPP1) nevezetű fehérje előállítására. Ez azért probléma, mert a SEPP1 a szelén-tartalmú fehérjék közül az egyik legfontosabb, hiszen ez szállítja a szelént a szív, illetve más szervek felé, melyeknek szüksége van rá. A SEPP1 emellett egy erős antioxidáns is, ami így az oxidatív stresszel szemben is képes védelmet biztosítani.

    Egy közel 5000 fős tanulmány

    Az új svéd tanulmány kimutatta, hogy az alacsony szelén szint a vérben lényegesen alacsonyabb szelenoprotein P szinteket eredményez mind a nőkben, mind pedig a férfiakban. A tanulmány a “Free Radical Biology and Medicine” elnevezésű folyóiratban jelent meg és a kutatók egy nagy esetszámú (több, mint 4800 fős) svéd, kohorszvizsgálat adatait, a Malmö Förebyggande Medicin adatait használták fel. (1)

    Az eredmények nem meglepőek

    A svéd kutatók minden résztvevő vérmintájában összehasonlították a szelén-, illetve a szelenoprotein P szintjét, és azt találták, hogy kb. a résztvevők 20%-ának, akiknek alacsonynak bizonyult a szelénszintje, azoknál volt a legjelentősebb a szelenoprotein P hiánya is. Nem meglepő, hogy a résztvevők között ilyen sokaknak volt alacsony a szelénszintje, hiszen Európa területe szelénhiányosnak tekinthető.

    Szelénhiányos termőföldek

    A világ többi részéhez képest az európai mezőgazdasági termőtalajok kifejezetten kevés szelént tartalmaznak. Még a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást folytató európai lakosoknak is nehézséget okozhat bevinni a megfelelő mennyiségű szelént nap, mint nap.
    Nemrég frissítették az új Skandináv Táplálkozási Ajánlást (Nordic Nutrient Recommendation, NNR), melyben 50%-kal megemelték a napi ajánlott szelén bevitelt. Az új ajánlás szerint a nőknek az eddigi 50 mikrogrammról 75 mikrogrammra, a férfiaknak pedig az eddigi 70 mcg-ról, 90 mcg-ra emelkedett az előterjesztés. (2) Úgy tűnik, a régi ajánlások talán túlságosan is konzervatívak voltak.

    Szelén tablettába zárva

    Sokak számára előnyös lehet az olyan készítmények fogyasztása, mint például a SelenoPrecise, ami szabadalmaztatott szelénes élesztő formájában több, mint 20 féle szerves szelént tartalmaz. A készítményt a KiSel-10 kutatói is alkalmazták, ami áttörő eredményeket hozott, és ezeket az eredményeket a Nemzetközi Kardiológiai Folyóiratban (International Journal of Cardiology) is publikálták 2013-ban. Azért esett a választásuk a SelenoPrecise-ra, mert jól dokumentált mind a minősége, mind pedig a felszívódása a készítménynek.
    A szelén többek között hozzájárul a megfelelő immunrendszer működéséhez, az egészséges körmök és haj fenntartásához, illetve a normál pajzsmirigy működéséhez is.

    A SelenoPrecise-ról itt olvashatsz bővebben:

    SelenoPrecise

    Források:
    1 doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2023.07.007
    2 pub.norden.org/nord2023-003/selenium.html