Pharma Nord   Egészség Hírek
- azok számára, akik vállalják a felelősséget saját egészségükért

Új svéd tanulmány:

Széleskörűen elterjedt szelénhiány az
idősek körében

 

Sok idős embernek hiányzik a szervezetéből a szelén, amely egy nélkülözhetetlen tápanyag és számos olyan létfontosságú szerepet tölt be, mint például az immunrendszer megfelelő működésének biztosítása.

Egy új lakossági vizsgálat, mely 668 idős svéd ember bevonásával készült, általánosan elterjedt hiányt mutatott a nélkülözhetetlen tápanyagból, a szelénből. A tanulmányt végző kutatók elemezték az összes résztvevő vérmintáját, és ugyanolyan alacsony szelénszintet tapasztaltak, mint amilyen a finn lakosság körében is megfigyelhető volt az 1980-as évek elején. Ez volt az a kirívóan alacsony szelénhelyzet Finnországban, ami miatt a finn egészségügyi hatóságok bevezették a mezőgazdasági műtrágya szelénnel való kötelező dúsítását Finnországban.

 

A testünk nem tud szelén nélkül működni

Fontos volna ellenőrizni a szelénszintet mind az embereknél, mind az állatoknál. A szelén egy esszenciális tápanyag, amely azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes előállítani. Ehelyett a táplálékainkból kell hozzájutnunk a szelénhez. Ha nem jutunk elég szelénhez, az negatív hatással lehet számos szelén-függő testi funkciónkra. Ezek közé a funkciók közé tartozik például az immunrendszer megfelelő működése, a termékenység, az anyagcsere, és a sejtek azon képessége, hogy megvédjék magukat a DNS-károsodásokkal szemben.

 


A szelenoproteinekkel való telítettség

Szervezetünk körülbelül 30 különböző olyan fehérjét (szelenoproteint) tartalmaz, melyek nem tudnak szelén nélkül működni. Az egyik legfontosabb szelenoprotein, a szeleneoprotein “P”, legalább napi 100 mikrogramm szelénbevitelt igényel ahhoz, hogy teljesen telítődjön vele a szervezet. Sem az a szelénbevitel, amely arra vezette a finn kormányt, hogy szelénnel dúsított műtrágyákat vezessen be; sem azok a szelénszintek, amelyeket a jelen svéd tanulmányban mértek, nem elegendőek ahhoz, hogy elérjék ezt a pontot.
 

Tudjon meg többet

 

 

Szerves szelén élesztő dokumentált felszívódással

Egyre többen szednek szelén terméket, hogy gondoskodjanak ennek a fontos mikrotápanyagnak a megfelelő mennyiségű beviteléről. A SelenoPrecise egy egyedülálló szerves szelén élesztő, több mint 30 szerves szelén fajtával. Ezzel a készítménnyel olyan különböző szelén fajtákhoz juthatunk, amelyek a kiegyensúlyozott étrendben is megtalálhatóak. A SelenoPrecise-nak nagyon magas a bio-hasznosulása és szeléntartalmának közel 90%-a dokumentáltan felszívódik a szervezetben. Több, mint 40 vizsgálat áll rendelkezésre, melyek e szelénkészítmény kitűnő hatását igazolják.