Pharma Nord   Egészség Hírek
- azok számára, akik vállalják a felelősséget saját egészségükért

A krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek 43% -kal kisebb valószínűséggel haláloznak el a betegségük miatt, ha naponta koenzim Q10-et kapnak, az úttörő Q-Symbio vizsgálat szerint.

A túlélési esélyek javulása, a szívátültetések csökkenése és a kórházi kezelések, valamint az egészségügyi költségek jelentős csökkenése az előnye a számos krónikus szívelégtelenségben szenvedő beteg koenzim Q10 nevű természetes vegyülettel való kezelésének. A legújabb dán vizsgálat, a Q-Symbio tanulmány szerint, melyet a világ egyik leggyakrabban idézett folyóiratában, az American College of Cardiologyban publikáltak, a koenzim Q10-el kiegészített terápia szívelégedetlenség szokásos kezelésére 43% -kal csökkentette az összhalálozási arányt, és a súlyos szív eredetű kóros események hasonló csökkenéséhez vezetett.

Az alacsonyabb kardiovaszkuláris és összmortalitás mellett azok a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek, akik a koenzim Q10-et szedték, kevesebb kórházi kezelésre szorultak a szívelégtelenség következtében, és emellett kevesebb mellékhatást észleltek, mint a placebóval kezelt betegeknél.

 

Legnagyobb tanulmány a Q10-ről

A tanulmány, kilenc különböző országból összesen 420 krónikus szívelégtelenségben szenvedő beteg bevonásával készült kettős-vak, randomizált vizsgálattal a koenzim Q10 legnagyobb placebokontrollos vizsgálata lett, és világszerte érdeklődést váltott ki a kardiológusok körében. Koenzim Q10 az első olyan vegyület, amely a krónikus szívelégtelenség túlélési esélyét javitja az ACE-gátlók és béta-blokkolók több mint egy évtizeddel ezelőtti bevezetése óta. Egyes kardiológusok azon a véleményen vannak, hogy hozzá kell adni a standard szívelégtelenség kezeléséhez.

Jelentős különbség
A 2003-ban indított Q-Symbio vizsgálat során azt vizsgálták, hogy mennyi időbe telt, mielőtt a kezelési csoportban és a placebo csoportban lévők olyan szívproblémákkal találkoztak volna mint amilyen a szívelégtelenség, a szívinfarktus, illetve a szívátültetés vagy szív-tüdő motor szükségessége. Valamennyi beteget véletlenszerűen lágy zselatin kapszulás koenzim Q10-el (naponta háromszor 100 mg-os kapszula) vagy placebóval kezeltek. Jelentős különbség volt a két csoport között.

 

Energia a szívnek

Ami a koenzim Q10-et érdekessé teszi az az, hogy ezt a vegyületet a szervezet endogén szintézissel is képzi, mivel koenzim Q10-től függ a normális sejt-energia forgalom is. A krónikus szívelégtelenség a szívizom energiahiányával jellemezhető, amelyet a szív csökkent koenzim Q10-szintje vált ki.

Más szívelégtelenség elleni gyógyszerek blokkolják a sejtszintű folyamatokat, míg a koenzim Q10 fokozza őket. Továbbá, a szintetikus szív gyógyszereknek lehetnek mellékhatásai. A koenzim Q10-el való kiegészítés lényegében javítja a szervezet Q10 hiányát és blokkolja a rosszirányú metabolikus ciklust krónikus szívelégtelenségben.
 

Tudjon meg többet

 

Bio-hasznosulás kulcsfontosságú kérdés

A Q-symbio vizsgálatban használt koenzim Q10 formulát egy dán vállalat gyártja, amely több mint 25 éve jelen van a piacon. Ez a speciális formula, amely a Nemzetközi Koenzim Q10 Szövetség (ICQA) hivatalos referencia terméke, világszerte kutatási célokra kerül felhasználásra a szigorúan dokumentált minősége miatt. A készítmény a szervezetben képződő koenzim Q10-el azonos, egy növényi olajmátrixban van, amely egyedülálló hőkezelési eljárásnak tettek ki, biztosítva a Q10 molekulák teljes felszívódását (feloldódását), így képesek átjutni a bélfalon és belépni a véráramba. Ez a termék több mint 100 publikált tanulmányban lett dokumentálva.

Forrás:
A koenzim Q10 hatásai a morbiditásra és mortalitásra a krónikus szívelégtelenségben:
Q-SYMBIO eredménye: randomizált kettős-vak vizsgálat.
Mortensen SA, Rosenfeldt F, Kumar A, Dolliner P, Filipiak KJ, Pella D, Alehagen U, Steurer G, Littarru GP; Q-SYMBIO Study Investigators.
JACC Heart Fail. 2014 Dec;2(6):641-9