Pharma Nord   Egészség Hírek
- azok számára, akik vállalják a felelősséget saját egészségükért
A váltott műszakban dolgozók kockáztatják természetes alvási ritmusuk felborulását. Ez hatással lehet koncentrációs képességükre és károsíthatja egészségüket. Az orvostudomány azonban felfedezte annak a módját, hogyan alkalmazkodhat az emberi test a megváltozott  nappali-éjszakai ritmushoz. Olvasson tovább és tudja meg hogyan.

Nekünk embereknek természetes az, hogy éjszaka alszunk, mikor odakint sötét van. Azonban a modern társadalom igényel bizonyos munkaköröket, amelyeket 24 órában kell végezni, így sok ember nem a szokásos munkarendben dolgozik, hanem olyankor, mikor egyébként aludnia kellene (például orvosok, nővérek, egészségügyi dolgozók, vonatvezetők, gyári munkások stb.) Az éjszakai műszak megzavarja természetes alvás-ébrenlét ciklusunkat, és nem csupán koncentrációs képességünkre van negatív hatással, hanem hosszú távon egészségünket is károsíthatja.
 

A természetes “alváshormon”

Kora reggel, amikor a váltott műszakban dolgozók munkájuk végeztével hazaérnek, odakint már világos van – ilyenkor nehezebb lehet az elalvás és talán altatóra is szükség lehet. Az orvostudomány azonban jobb megoldást talált a prolémára. A melatonin nevű természetes anyag szedésével csökkenthető az elalváshoz szükséges idő. A melatonin egy hormon, amelyet  az agyban lévő tobozmirigy termel a fény csökkenésének hatására -  emiatt érezzük magunkat esténként álmosnak és fáradtnak, éppen ezért sokszor alváshormonként utalnak rá.

Kárpótlás a veszteségért

Kézenfekvő tehát, hogy az alvási ciklust irányító hormont használjuk az alvás segédeszközeként. Amikor mesterséges fénynek vagyunk kitéve éjszaka, saját testünkkel hitetjük el azt, hogy nappal van, ebből kifolyólag a tobozmirigy ilyenkor nem bocsát ki melatonint. Később, amikor aludni próbálunk és már nappal van a melatonin termelése szintén leáll. Így hát testünk a fáradtság érzetéért felelős hormon nélkül marad. A melatonin készítmény kárpótolja ezt a veszteséget és pótolja a szükséges alváshormon adagot, íly módon segíti a szervezetet abban, hogy a természetellenes körülményekhez igazodni tudjon.

 

Orvosok is javasolják

A webbeteg.hu-n nemrégiben megjelent cikkben Dr. Magyar Anna neurológus főorvos magyarázza el részletesen a melatonin hatását, valamint azt, hogy a melatonin kiegészítőt ideális esetben egy órával lefekvés előtt kell bevenni. Felhívja arra is a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozóknak nagyon veszélyes úgy éjszakai műszakot kezdeniük, ha fizikaliag vagy mentálisan kimerültek. Németh Adrien, aki 2001-ben kezdett éjszakai műszakban dolgozni műtősnőként szintén alátámasztotta ezt az állítást: “A műtőben nem lehet egy pillanatra sem fáradtnak lenni. Emberéletek függnek attól, hogy az orvosok, és az őket segítő egészségügyi dolgozók miként teljesítenek a műtőben.”

 

Bio-Melatonin a természetes alvásért

A Pharma Nord Bio-Melatonin nevű recept nélkül kapható készítménye, mely 3 mg tiszta melatonint tartalmaz minden egyes tablettában. Kétféle kiszerelés kapható: 30 és 60 darabos.
A Bio-Melatonin hatásai:

  • Csökkenti az elalváshoz szükséges időt (szükséges min. 1 mg/nap)
  • Enyhíti a váltott műszak és a jet-lag tüneteit

Tudjon meg többet Bio-Melatoninról itt


A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!