Pharma Nord   Egészség Hírek
- azok számára, akik vállalják a felelősséget saját egészségükért

Magyar neurológusok és alvás szakértők: Fontos, hogy eleget aludjunk

Egy felnőttnek minden éjszaka legalább 7 órát vagy annál többet kell aludnia, Dr. Szakács Zoltán neurológus főorvos szerint. Mégis, vannak, akiknek problémát okoz az elalvás. Ám erre van egy természetes megoldás, a melatonin. Olvasson tovább és fedezze fel, hogyan aludhat el gyorsabban…

Ha Ön egyike azoknak, akik sosem tudják kialudni magukat, áldozzon pár percet a további olvasásra. Az egyik vezető magyar alvás szakember, Dr. Szakács Zoltán neurológus, a Honvéd Kórház Alváslaboratóriumának főorvosa szerint, egy felnőtt ember számára fontos a napi 7-7 és fél óra alvás minden este. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában nemrég elhangzott beszélgetésben Dr. Szakács kifejtette:
“A szervezetnek azonos mennyiségű alvásra van szüksége mind a nyári, mind pedig a téli hónapokban. De a föld forgása, és a tengelyének ferdeségéből fakadóan, a megvilágítottság más. Mivel kevesebb a sötétség a nyári időszakban, úgy érezzük, hogy kevesebbet is kell aludnunk. Azonban, a belső óránk szerint, minden alkalommal pontosan ugyanannyi mennyiségű alvásra van szükségünk.”

 

Kihívás a váltott műszak

A problémát egyre tovább bonyolítja az a tény, hogy sokan több műszakban dolgoznak, és az éjszaka folyamán vannak ébren, amikor ideális esetben aludnának. Ez kibillentheti a belső órát. Éjjel, alvás közben, a szervezet egy bizonyos “alvási hormont” termel, amit úgy hívnak, hogy melatonin, mely szabályozza a 24 órás ritmusunkat. A melatonin a tobozmirigyben termelődik, mely az agy központjában található. Válaszul az alkonyra, melatonin kerül kiválasztódásra, ám mesterséges fénynek kitéve magunkat akadályozhatjuk ezt a folyamatot.
 

Tudjon meg többet

 

Melatonin elalvás elött

Annyit tehetünk, hogy beveszünk egy melatonin tablettát lefekvés előtt, mely segít csökkenteni az elalváshoz szükséges időt. Ez egy teljesen biztonságos és természetes módja annak, hogy támogassuk a szervezetünk alvási mechanizmusait.

Tablettánként 3 mg melatonin található a Bio-Melatoninban, mely 30 és 60 szemes kiszerelésben érhető el. Kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát gyógyszerészét!
 

Tudjon meg többet

 

Jetlag? Nem Probléma!

Ha sokat utazik az atlanti óceánon keresztül repülővel, akkor valószínűleg ismeri a jetlag-et. Ezen az állapoton, amelyet lényegében a szervezet 24 órás ritmusában való, időzóna-változás miatt beállt zavar okoz, lehet segíteni melatoninnal. A melatonin képes enyhíteni a jetlag érzését, ezért hasznos azoknak, akik a jetlag különböző, akár több napig is tartó tüneteitől szenvednek.