Hungary | Select other Country

Ingyenes kiszállítás

A dohányzás gátolja az energiaanyagcserét
Tudósok megállapították, hogy a dohányzás csökkenti a vér koenzim Q10 szintjét, annak az összetevőnek, melyre a sejteknek szüksége van az energiatermeléshez. Úgy tűnik a nők érintettebbek mint a férfiak.

A dohányzás nemcsak a tüdőre valamint a szív-és érrendszerre van káros hatással. A bűzös szokásról kimutatták azt is, hogy szörnyű hatással van szervezetünk energiaanyagcseréjére, ami azon a megfigyelésen alapul, miszerint a dohányzók csökkent koenzim Q10 szinttel rendelkeznek, összehasonlítva a nemdohányzókéval. Egy nemrégiben készült tanulmányban 106 egészséges nőt és férfit vizsgáltak 21-45 év között, és a társaság fele dohányzó volt. A tudósok világosan megállapították, hogy a dohányzás csökkentette a résztvevők koenzim Q10 szintjét.

A dohányzó férfiaknak 50%-kal volt kevesebb koenzim Q10 a vérében, mint a nemdohányzókéban, míg a hölgyeknél ez az arány 67% volt. Ilyen jelentős Q10 csökkenést csak krónikus betegségben szenvedő embereknél figyelhetünk meg.

Erélyes antioxidáns
A Q10 nemcsak a sejtek energiaanyagcseréje szempontjából létfontosságú, hanem nagyon hatékony antioxidáns is, ami támogatja a szervezet védekezőképességét a lipidoxidációval szemben, csakúgy mint a triglicerid és koliszterinnel szemben. Minél magasabb a tartalma ezeknek a vérzsíroknak, annál nagyobb a Q10 szükséglet szervezetünkben.

A Q10 igazolt csökkenése mellett, a fent említett tanulmány rámutatott a vér-lipid profil kedvezőtlen változásaira is, ahol a triglicerid emelkedett, a HDL( jó koleszterinként is ismert) pedig csökkent. A dohányzó férfiaknál a HDL szint 19%-kal csökkent, illetve 35%-os csökkenést figyeltek meg a női dohányosok körében is. Férfi dohányosoknál a triglicerid-szint 27%- kal növekedett, nők esetében ez a növekmény 20%-volt.

Forrás:
Al–Bazi MM et al. Reduced coenzyme Q10 in female smokers and its association with lipid profile in a young healthy adult population. Arch Med Sci 2011;7,6:948-54.