Keresés

    wsm_SearchResults

    Bezárás

    A legtöbb Európai lakos nem visz be eleget ebből a létfontosságú tápanyagból




    Az ír lakosok közel fele nem visz be elég szelént a táplálkozásával, hiába kimagasló európai szinten Írország termőföldjeinek a szeléntartalma. Ha érdekelnek a részletek és a magyarországi helyzet, olvass tovább, és még azt is megtudhatod, hogy milyen könnyű is ezt a problémát kezelni… 

    Hallottál már a szelénről? Ha még nem, akkor ezek a legfontosabb tudnivalók róla: A szelén egy olyan mikrotápanyag (nyomelem), ami, mintegy 30 féle különböző enzim (szelenoprotein) működéséhez elengedhetetlen az emberi szervezetben. Ezek a szelenoproteinek szükségesek a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, a megfelelő immunválaszreakciók kialakításához, részt vesznek a normál fertilitás fenntartásában, a sejt védelmében és még számos egyéb feladatot is ellátnak, melyek hozzájárulnak a szervezetünk egészséges működéséhez.

     

    Majdnem az írek fele nem visz be elég szelént

    Egy új kutatási eredmény szerint az írek 47%-a nem viszi be táplálkozással a napi ajánlott szelén mennyiséget. Ami különösen nyugtalanító ebben az eredményben az az, hogy az európai termőtalajok vizsgálata során azt találták, hogy Írországban az egyik legmagasabb a talajok szeléntartalma. A kérdés, hogy vajon Magyarországon is hasonló a helyzet? 

     

    Magyarország szelén ellátottsága

    Sajnos Magyarországon még rosszabb a helyzet, hiszen az európai országok többségéhez hasonlóan a talaj és mezőgazdasági termőterületek közismerten szelénhiányosak. (1) Majdnem 30 évvel ezelőtt történt a magyar lakosság szérum Se-koncentrációjának a felmérése, ami szintén ezt támasztotta alá: a résztvevő egészséges véradók többségénél alacsony szérum-Se szintet igazoltak. (2)

     

    A húsmentes étrendek csak tovább rontanak a helyzeten

    A növények a talajból tudják felvenni a szükséges szelént, azonban, ha a termőtalaj szelénhiányos, a növények sem tudnak eleget felvenni, így már az ilyen talajon termesztett növények is szelénben szegények lesznek. Ez pedig végsősoron az egész táplálékláncra kihatással lesz, hiszen az állatok húsában is csak akkor lesz elégséges a szelén, hogy ha azt a táplálékukkal, pl. legelés során fel tudják venni. Ennek a kiküszöbölésére a dán farmerek már évtizedek óta szelénnel dúsítják az állatok élelmét. Azonban van, hogy ez sem elég, hiszen napjainkban egyre népszerűbbek a különböző növényi alapú étrendek, melyek során értékes, szelénben gazdag élelmiszerektől esnek el a fogyasztók. 

     

    Finnország megoldása a problémára

    Egészen 1984-ig Finnország is szelénhiányos területnek számított, azonban az akkori finn kormány meghozott egy olyan törvényt, mely kötelezővé tette a szeléntartalmú műtrágyák használatát országos szinten. Ennek köszönhetően ma már minden finn lakos megfelelő mennyiségű szelénhez jut az étrendjén keresztül. De van más módja is, hogy pótoljuk a hiányzó szelént, például étrend-kiegészítők formájában. 

     

    Hatásos szeléntartalmú étrend-kiegészítők

    A Pharma Nord szabadalmaztatott SelenoPrecise szeléntartalmú élesztős étrend-kiegészítője jól dokumentált, magas felszívódással rendelkezik. Minden egyes tabletta 100 mikrogramm szelénes élesztőt tartalmaz, melyben több, mint 30 féle szerves szelén vegyület megtalálható. Több kutatást is végeztek a SelenoPrecise-zal, de a legfontosabb tanulmány a 2013-ban a Nemzetközi Kardiológiai folyóiratban publikált KiSel-10 tanulmány volt. 

    További információkért a SelenoPrecise-ról látogass el a weboldalunkra:

    Az írek szelén beviteléről szóló angol nyelvű cikket pedig itt olvashatod el: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10052560/pdf/S204867902300023Xa.pdf (3) 

    Források: 
        1. Bóna, L., Adányi, N., Farkas, R., Szanics, E., Szabó, E., Hajós, Gy., Pécsváradi, A., Ács, E.: Acta Alimentaria., 38, 9-15 (2009). –
        2. Bogye, G., Fehér, J., Georg, A., Antti, A.: Orv. Hetil., 135, 115-118 (1994).
        3. Journal of Nutritional Science, 2023, Mar 13;12:e35.doi: 10.1017/jns.2023.23. eCollection 2023.