Különböző ételekben megtalálható a D-vitamin, különösen az olajas halakban, de a fő forrásunk továbbra is a napfény. A D-vitamin a bőrben szintetizálódik, amikor a nap UVB sugarai elérik a bőr felszínét.
A kutatók azonban meglepődtek, amikor felfedezték, hogy a napsütötte helynek tartott Magyarországon sok ember vérében nincs elegendő D-vitamin. A szakértők úgy gondolják, hogy a magyar lakosság 70%-ka tartozik ebbe a kategóriába.
A különféle európai országokban végzett D-vitamin állapotról szóló nagy volumenű tanulmány szerint a 20 és 60 éves kor közötti magyarok vérszintje a nyári időszakban 35 ng / ml körüli, miközben jelenleg sok szakértő szerint legalább 50 ng / ml körül kéne ennek alakulnia. A tanulmány szerint továbbá a 60 év és afölötti korosztály nyári D-vitamin szintje még ennél is alacsonyabb (33 ng/ml), míg a téli időszakban 20 ng/ml körül alakul.
A szakértők szerint az alacsony D-vitamin szint fő okozója, hogy sokan túl sok időt töltenek beltéri környezetben és így nem éri őket elég napfény a D-vitamin termeléséhez. Erre a problémára lehet megoldás az étrend-kiegészítők szedése, amely kényelmes és biztonságos módja a vitamin szintünk növelésének.
|