100%-ban növényi eredetű D3-vitamin Phyto kapszulában
- Kis gyöngyök 38 µg algából származó D3-vitaminnal
- A Phyto kapszula fermentált kukoricából, burgonyából és borsóból készül
- A kapszulák cellulóz / hidroxipropilmetilcellulóz / HPMC mentesek
- A D-vitamint hidegen sajtolt olívaolajban oldjuk az optimális felszívódás érdekében
- Alkalmas vegetáriánusok és vegánok számára
- Támogatja az immunrendszer normál működését
- Dán gyógyszergyártási gyakorlat szerint
D-Pearls Phyto FREE
Tápanyag 1 kapszulában: | % RDA* | ||
---|---|---|---|
D3-vitamin (kolekalciferol) | 38 µg | 760% |
*RDA = Ajánlott napi bevitel
Termékjellemzők
Adagolás:
1 kapszula naponta, hacsak orvosa másképp nem javasolja, lehetőleg étkezés közben. Felnőtteknek és 11 éves kor feletti gyermekeknek ajánlott.
A kapszula egészben lenyelhető vagy rágható.
Ne lépje túl az ajánlott napi adagot.
Terhes és szoptató nők, illetve más gyógyszer fogyasztása mellett, konzultáljon orvosával/szakorvosával, mielőtt ezt az étrend-kiegészítőt alkalmazná.
11 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott.
Az egészséges életmód, a változatos és kiegyensúlyozott étrend fontos az egészség megőrzéséhez.
Alkalmas vegetáriánusok és vegánok számára.
Összetevők:
Tömegnövelő anyag: olívaolaj.
Üvegező anyag: hidroxipropil-keményítő.
Nedvesítőszer: növényi glicerin.
Stabilizátorok: agar, karragenán, pektin (alma).
Tisztított víz.
D3-vitamin (kolekalciferol).
Nedvesítőszer: szorbit
Alacsony zsírtartalmú kakaópor.
Zöld tea por.
Cékla por.
Tárolás:
Sötét, száraz helyen és szobahőmérsékleten.
Kisgyermekek elől elzárva tartandó.
Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos étrendet.
Mit érdemes tudni a D-Pearls Phyto-ról
A D-Pearls Phyto kisméretű, lágy növényi alapú kapszula, mely 38 mcg (1520 NE) D3-vitamin tartalmaz. Az algákból kivont D-vitamint hidegen sajtolt olívaolajban oldják fel, hogy javítsák a felszívódást. A kapszulák mérete miatt könnyen lenyelhető, és rágható is. A Phyto kapszulát kevés zsírszegény kakaóporral színezzük. A kutatások kimutatták, hogy a D-Pearls Phyto termék jó felszívódású.
Korábban is lehetett D2-vitamint (ergokalciferolt) kivonni növényekből és élesztőből, amit vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthattak, azonban kutatások (Shieh A, et al. 2016) kimutatták, hogy a D3-vitamin hatékonyabban növeli a szervezet D-vitamin-szintjét, mint a D2-vitamin.
A D-Pearls Phyto-ban található D-vitamint algákból vonják ki. Az előállítás során, az algákat ellenőrzött körülmények között termesztik, világszerte szívesen fogyasztják, mint élelmiszer. Nincs különbség az algából származó D3-vitamin és a lanolinból származó D3-vitamin között. Kémiailag azonosak.
Biztonság és minőség
A Pharma Nord vojensi gyárában gyógyszereket és étrend-kiegészítőket egyaránt előállítunk, ami lehetővé teszi, hogy az étrend-kiegészítők ugynazokon az ellenőrzési folyamatokon mennek keresztül, mint a gyógyszerek. Mind az étrend-kiegészítőket, mind a gyógyszereket gondosan meghatározott terv alapján vizsgálják – ami biztosítja, hogy a termékek a specifikációban foglaltakat tartalmazzák. Ez biztosítékot ad a fogyasztóknak, hogy az egyes D-Pearls kapszula tartalmazza a megjelölt D-vitamin mennyiséget.
Mi az a D-vitamin?
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Ez azt jelenti, hogy a vitaminnak zsírra van szüksége ahhoz, hogy felszívódjon a bélben. Más vitaminokhoz hasonlóan a D-vitamin is nélkülözhetetlen. A D-vitaminnak számos fajtája létezik, de a két legfontosabb formája a D2 (ergokalciferol) és a D3 (kolekalciferol).
A D3 a vitamin azon formája, amely akkor szintetizálódik a bőrben, amikor elegendő mennyiségű napfénynek vagy hasonló UV-sugárzásnak vagyunk kitéve. A napfényből származó D-vitamin hatékony D-vitamin-forrás, de csak akkor termelődik, amikor a nap magasan van az égen. Európa nagy részén (az északi szélesség 37 foka felett) ez csak a nyári időszakban fordul elő, ezért csak a nyári hónapokban tud szervezetünk elegendő mennyiségű vitamint előállítani.
A D2-vitamin csak étrendből érhető el. Bizonyos gombák és növények termelik, ha ultraibolya fénynek vannak kitéve. Mind a D2-, mind a D3-vitamin utólagos aktiválást igényel a májban és a vesében, hogy biológiailag aktívvá váljon. A tudósok korábban azt hitték, hogy a D-vitamin mindkét formája egyformán hatékony a szervezetben. Az alkalmazott mérési módszertől függően azonban a D3-vitamin 56-87 százalékkal hatékonyabb, mint a D2-vitamin, ha a vér D-vitamin szintjének emelkedését vizsgáljuk. Ezen túlmenően a D3 több mint háromszor olyan hatékonyan raktározódik a zsírszövetben, mint a D2*.
*Heaney RP, et al. A D3-vitamin erősebb, mint a D2-vitamin az emberekben. J Clin Endocrinol Metab 2010.
A gyerekeknek és az idősek otthonában élőknek több D-vitaminra van szükségük, mint a felnőtteknek.
A D-vitamin számos fontos funkciót lát el a szervezetben:
segít fenntartani a normál csontozatot és fogakat
támogatja az immunrendszer normál működését
hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához
szerepet játszik a szervezet immunrendszerében és az izomműködésben
D-vitamin források vegetáriánusok és vegánok számára
Napsugarak és az étrend-kiegészítők
Napsugarakból nyert D-vitamin
A bőrünkben a D3-vitamin előanyagát képezzük koleszterinből, ha elegendő napfényt vagy hasonló UV-sugárzás éri bőrünket. Ennek az előanyagnak ezután a májban és a vesében át kell alakulnia (hidroxilálni), hogy aktív D-vitaminná váljon.
A napfényből származó D-vitamin hatékony D-vitaminforrás, de csak akkor termelődik, amikor a nap elég magasra ér az égen. Egy olyan ország, mint Dánia, olyan messze van északon, hogy csak nyáron tudnak D-vitaminhoz jutni a napból.
Aranyszabály
Ahhoz, hogy a napfényből D-vitamin képződjön, az UV-indexnek legalább 3-nak kell lennie. Az UV-indexet a Nap ultraibolya sugárzásának-intenzitásának a mérésére használják. Ha kételkedsz abban, hogy D-vitamint tudsz-e előállítani a Napból, nézz az árnyékodra. Ha az árnyékod hossza megegyezik a magasságoddal vagy rövidebb, akkor elegendő D-vitamint termel szervezetünk. Ha viszont az árnyék hosszabb, mint a magasságunk, nem termelődik elegendő D-vitamin a szervezetünkben.
D-vitamin a növényi alapú étrendben
Kihívást jelent elegendő D-vitaminhoz jutni kizárólag növényi élelmiszerekből. A napfénynek kitett gombák bizonyos mennyiségű D-vitamint képeznek, de az étel melegítésekor bizonyos mennyiségű D-vitamin veszteség lép fel az étrendből. Azok, akik nem esznek állati eredetű termékeket, D-vitaminhoz juthatnak a Napból, ha az elég magasan van az égen, ami a téli hónapokban (szeptember végétől március végéig), azonban az északi szélességi körökön nem. A szervezet a Napból származó D-vitamin feleslegét raktározza el, amelyet akkor használhatunk fel, ha már nem tud szervezetünk D-vitamint előállítani a Nap sugaraiból, mert a Nap túl alacsonyan van az égen. A D-vitamin azonban nem lesz elég a szervezetben egész télen át. Kiegészítők nélkül sokaknak, akik túl messze élnek északon, ezért december hónapra alacsony lesz a D-vitamin szintjük.
A D-vitamin szükséglet
Kutatások kimutatták, hogy a vérben lévő D-vitamin mennyiségét tekintve a napi D-vitamin pótlás hatékonyabb, mint a nagyobb heti vagy havi pótlás.
A D-vitamin-kiegészítők általában ajánlottak:
- 0-2 éves gyermekek (D-vitamin cseppekben)
- Terhes nők számára
- Sötét bőrű gyermekek és felnőttek számára
- Gyermekek és felnőttek részére, akik nyáron teljes bőrfelületüket fedő ruhát viselnek
- Azok, akik nappal nem töltenek időt a szabadban, vagy általában kerülik a napfényt
- Idősotthonok lakói
- 70 évnél idősebb emberek
- Bárki, aki életkorától függetlenül fokozottan ki van téve a csontritkulás kockázatának
A vegánoknak és vegetáriánusoknak azt tanácsoljuk, hogy tartsák be a napozásra vonatkozó hivatalos irányelveket, és lehetőleg szedjenek D-vitamint a téli időszakban.
A D-vitamin szintjét a vérben vérvizsgálattal lehet meghatározni, amely a 25-hidroxi-D-vitamin (25-(OH)D) mértékegységét méri, és nmol/l-ben fejezik ki. A D-vitamin státusz mérése a következőképpen történik:
- <12 nmol/l: Súlyos hiány
- 12-25 nmol/l: Hiány
- 25-50 nmol/l: Nem elegendő
- >50 nmol/l: Elegendő
- 75-150 nmol/l: Optimális szint
- > kb. 200 nmol/l: Túladagolás veszélye
> = nagyobb, mint
< = kevesebb, mint
Átalakítás
1 nmol/l = 0,4 ng/ml
1 ng/ml = 2,5 nmol/l
D-vitamin szint mérése
A D-vitamin állapotának legbiztonságosabb módja egy vérvizsgálat. Normális, egészséges egyének esetében azonban nincs azonnali szükség a D-vitamin szintjének mérésére a vérben. Bizonyos csoportok esetében azonban tanácsos megmérni a D-vitamin-szintet.
Például azok az emberek, akiknek életvitele okot ad arra, hogy azt higgyék, hasznos lehet a számunkra az egészségügyi kontroll. A D-vitamint korlátozó nyilvánvaló tényezőkön, például a napfény hiányán és a helytelen táplálkozáson kívül, bizonyos, hogy egyes gyógyszerek befolyásolhatják a szervezet D-vitamin felszívódását, ezáltal növelve az adott tápanyag iránti igényt.
Hivatalos állítások
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelte a D-vitamin használatát alátámasztó evidenciákat, és elismerte a következő állításokat:
- Hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához
- Hozzájárul a vér normál kalciumszintjéhez
- Hozzájárul a normál csontozat fenntartásához
- Hozzájárul a normál izomműködés fenntartásához
- Hozzájárul a normál fogazat fenntartásához
- Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez
- Szerepe van a sejtosztódási folyamatban
60 éves vagy annál idősebb férfiak és nők számára, a D-vitamin segít csökkenteni a testtartás instabilitásával és izomgyengeséggel összefüggő elesés kockázatát. Ezek a balesetek a csonttörések kockázati tényezői a 60 éves vagy idősebb férfiak és nők körében.
Kapcsolódó Termékek
Bio-Cink A cink fontos alkotóeleme olyan enzimeknek, melyek a szabadgyökök káros hatása ellen védik a szervezetet.
Bio-C-Cink Segít megfázás és influenza esetén. Szerves kötésű cinket és természetes C-vitamint tartalmazó szopogató tabletták. Könnyedén felszívódik a szájból és a garatból. Cukormentes.
Bio-Karotin+E A béta-karotin erőteljes antioxidáns, mely semlegesíti a szabad gyököket, emellett biztonságos A-vitamin forrás
Bio-C-vitamin A C-Vitamin fontos antioxidáns. Segít fenntartani az immunrendszer védekező képességét és véd a káros szabadgyökök ellen.
Bio-Szelénium+cink+vitaminok A szelén együttműködik a Béta-karotin, B6, C és E-vitaminokkal, a szelén és a cink hozzájárul a szervezet szabadgyökök elleni védekező mechanizmusaihoz.
Bio-Szelénium+cink+vitaminok 100 A szelén együttműködik az A, B6, C és E-vitaminokkal, a szelén és a cink hozzájárul a szervezet szabadgyökök elleni védekező mechanizmusaihoz.