Keresés

  wsm_SearchResults

  Bezárás

  A karragént vörömoszatokból, többek között az "ír moszatból” nyerik ki. Ez egy olyan poliszacharid, melyet stabilizátorként, sűrítő- és gélképző anyagként is használnak. A karragén nem tartalmaz zsiradékot, koleszterint, nátriumot és energiatartalma sincsen. A kakaót tartalmazó termékekben csomósodásgátlóként is funkcionál. Élelmiszer-adalékanyagként használt jele az E407.

  Kritika: Az 1960-as évek vége óta viták vannak a karragén egészségügyi hatásaival kapcsolatban. Egyes állatkísérletek és in vitro vizsgálatok szerint a karragén gyulladást, gyomorfekélyt válthat ki, és károsíthatja az emésztőrendszert.

  Ez a kutatás egyetlen kutatóra vezethető vissza. Úgy vélik, hogy ez a kutató számos tudományosan kétes módszert alkalmazott az előre meghatározott eredmények elérése érdekében. Többek között úgy vélik, hogy a kutató összekeverte a karragént a lebontott/degradált karragénnel (angolul “poligeenan”).

  Más, pártatlan kutatók nem tudták megismételni e kritikus kutató eredményeit ellenőrzött körülmények között. Ehelyett a folyamatban lévő kutatások ismételten kimutatták, hogy a karragén biztonságosan használható az élelmiszerek összetevőjeként. Ennek eredményeképpen elismert toxikológiai szakértők nyíltan cáfolták a kutató karragénellenes állításait, és a szabályozó hatóságok világszerte megerősítik a karragén biztonságosságát, és továbbra is engedélyezik annak élelmiszerekben való felhasználását.