Keresés

  wsm_SearchResults

  Bezárás

  Magyar neurológusok és alvás szakértők: Fontos, hogy eleget aludjunk
  Ha Ön egyike azoknak, akik sosem tudják kialudni magukat, áldozzon pár percet a további olvasásra. Az egyik vezető magyar alvás szakember, Dr. Szakács Zoltán neurológus, a Honvéd Kórház Alváslaboratóriumának főorvosa szerint, egy felnőtt ember számára fontos a napi 7-7 és fél óra alvás minden este. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában nemrég elhangzott beszélgetésben Dr. Szakács kifejtette:
  “A szervezetnek azonos mennyiségű alvásra van szüksége mind a nyári, mind pedig a téli hónapokban. De a föld forgása, és a tengelyének ferdeségéből fakadóan, a megvilágítottság más. Mivel kevesebb a sötétség a nyári időszakban, úgy érezzük, hogy kevesebbet is kell aludnunk. Azonban, a belső óránk szerint, minden alkalommal pontosan ugyanannyi mennyiségű alvásra van szükségünk.”

  Kihívás a váltott műszak
  A problémát egyre tovább bonyolítja az a tény, hogy sokan több műszakban dolgoznak, és az éjszaka folyamán vannak ébren, amikor ideális esetben aludnának. Ez kibillentheti a belső órát. Éjjel, alvás közben, a szervezet egy bizonyos “alvási hormont” termel, amit úgy hívnak, hogy melatonin, mely szabályozza a 24 órás ritmusunkat. A melatonin a tobozmirigyben termelődik, mely az agy központjában található. Válaszul az alkonyra, melatonin kerül kiválasztódásra, ám mesterséges fénynek kitéve magunkat akadályozhatjuk ezt a folyamatot.

  Melatonin elalvás elött
  Annyit tehetünk, hogy beveszünk egy melatonin tablettát lefekvés előtt, mely segít csökkenteni az elalváshoz szükséges időt. Ez egy teljesen biztonságos és természetes módja annak, hogy támogassuk a szervezetünk alvási mechanizmusait.

  Tablettánként 3 mg melatonin található a Bio-Melatoninban, mely 30 és 60 szemes kiszerelésben érhető el. Kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát gyógyszerészét!

  Jetlag? Nem Probléma!

  Ha sokat utazik az atlanti óceánon keresztül repülővel, akkor valószínűleg ismeri a jetlag-et. Ezen az állapoton, amelyet lényegében a szervezet 24 órás ritmusában való, időzóna-változás miatt beállt zavar okoz, lehet segíteni melatoninnal. A melatonin képes enyhíteni a jetlag érzését, ezért hasznos azoknak, akik a jetlag különböző, akár több napig is tartó tüneteitől szenvednek.